EXCLUSIV. Daniel Constantin: „Ruperea USL este foarte greu de evitat. Am foarte multe lucruri să-i reproșez lui Crin Antonescu”

EXCLUSIV. Daniel Constantin: Ruperea USL este foarte greu de evitat. Am foarte multe lucruri să-i reproșez lui Crin Antonescu
Publicat: 21/02/2014, 21:02
Actualizat: 31/07/2014, 05:12

Orgolii personale, multe lucruri nepotrivite spuse, răni adânci și multe reproșuri. Așa cataloghează, pe scurt, președintele PC, Daniel Constantin, criza din USL, care, spune el, este destul de greu de stopat dacă președintele PNL, Crin Antonescu, nu cedează. În opinia sa, ruperea USL este foarte greu de evitat, iar șansele ca alianța să mai aibă viitor scad proportional cu fiecare ieșire a liderului liberal.

„Am multe lucruri să-i reproșez domnului Antonescu, îmi reproșez și mie în această relație, dar acum e momentul să trecem peste ele pentru că reproșurile nu ajută cu nimic în conducerea unui Guvern și a unei alianțe. Le păstrez pentru mine și pentru viitor. Domnul Antonescu are, din păcate, schimbări destul de bruște de atitudine sau de decizii. Pe măsură ce domnul Antonescu iese zi de zi, șansele (ca ruptura USL să fie evitată n.r.) scad proportional. În condițiile în care nu există niciun fel de flexibilitate din partea PNL, este foarte greu”, a declarat Daniel Constantin, pentru gândul.

Dacă de luni, când a fost stabilit deadline-ul pentru rezolvarea crizei, USL își încetează existența, USD, noua alianță electorală (PSD-PC-UNPR), merge mai departe cu un candidat la prezidențiale, alegeri la care, consideră președintele PC, atât primarul Sorin Oprescu, cât și premierul Victor Ponta, ar face față cu brio.

„În mod normal, dacă aș fi fost la fel de arțăgos ca domnul Antonescu, aș putea să spun că e de-a dreptul comic să creadă că PC îl mai susține la prezidențiale după ce a jignit atât.[…] Dar nu spun lucrul acesta. Victor Ponta ar avea șanse foarte mari (n.r.- la prezidențiale), eu sunt convins că s-ar descurca, dar cred că lucrurl acesta trebuie să-l aprecieze cetățenii, electoratul”, a punctat președintele PC.

Totodată, Daniel Constantin a recunoscut faptul că, în momentul de față, există o echipă guvernamentală coagulată în jurul lui Victor Ponta, echipă denumită ulterior USD.

„Eu văd un viitor foarte bun, e format dintr-o echipă, e o chestiune care s-a format natural. Sunt convins că va funcționa foarte bine. Cred că oamenii vor aprecia pentru că în această formulă guvernăm. Dacă domnul Antonescu nu-și mai dorește USL, cu siguranță USD va continua”, a mai spus liderul conservator.

Cine a greșit în relația dintre Crin Antonescu-Victor Ponta-Daniel Constantin, ce spune președintele PC despre o eventuală moțiune de cenzură împotriva Guvernului, despre alegerile prezidențiale, dar și care este momentul-cheie în care s-a produs ruptura în USL, puteți citi în interviul de mai jos.

INTERVIUL INTEGRAL CU PREȘEDINTELE PC, DANIEL CONSTANTIN

La ce concluzii ați ajuns după informala USD?

Daniel Constantin: Am analizat situația, am ajuns la concluzia că suntem într-un blocaj, soluția este la Crin Antonescu și la conducerea restrânsă a PNL, suntem într-o ambiție, într-o luptă a orgoliului. Este o luptă și un orgoliu foarte mare al domnului Antonescu de a nu ceda sub nicio formă la încercarea noastră de a rezolva situația. Cred că totul pleacă de la dorința foarte mare a domniei sale de a candida la președinția România. Probabil că cineva l-a sfătuit că ar câștiga mai multe puncte fiind un candidat din opoziție, din postura de opozant al guvernului. Faptul că a fost inflexibil la toate propunerile care s-au făcut, este un semnal că domnul Antonescu nu mai dorește continuarea în formula USL. Așteptăm cu toții ca domnul Antonescu să se hotărască, într-un fel sau altul. […] Sper să existe înțelepciunea să ducem la capăt proiectul important al USL. Rănile sunt mult mai mari acum, s-au spus foarte multe lucruri, foarte multe jigniri, pe care n-aș fi vrut să le aud nici eu, nici partenerii mei, de aceea lucrurile sunt mai greu de reparat în momentul de față. Cheia este numai și numai la domnul Antonescu.

USL s-a format datorită relației foarte bune dintre Victor Ponta și Crin Antonescu, care în timp s-a deteriorat. În ultimele luni din 2013, Crin Antonescu a început să spună că nu mai are încredere în premier, că nu-i mai este prieten, că nu-i mai răspunde la telefon. Unde credeți că s-a produs ruptura, când și ce a produs această ruptură?

Daniel Constantin: Mă bucur că o spuneți și dvs, că au fost mesaje de luni de zile în care domnul Antonescu a forțat ruperea, dar nu mai vreau să analizez, ci doar ce mă privește pe mine și mă interesează ce se întâmplă cu USL. Au fost anumite semnale, s-au spus lucruri nepotrivite poate de ambele părți, mai multe dintr-o parte. Trebuie să vedem ce avem de făcut. Suntem într-o situație în care nu mai există negocieri, nu mai există dialog permanent

Spuneți că nu e important, dar asta a produs toată criza. Și la adresa dvs au fost făcute atacuri din partea președintelui PNL, deși ACD s-a format tot pe o relație foarte bună.

Daniel Constantin: A fost o relație foarte bună la început, ne-am înțeles foarte bine de când s-a format primul guvern Ponta. În momentul acela, domnul Antonescu a fost foarte deranjat vizibil, și a spus-o, că s-a format o echipă la guvern. Domnul Ponta, ca șef al Guvernului, a strâns o echipă în jurul domniei sale, din care făceam parte și eu, și domnul Chițoiu, și domnul Stroe, și toată lumea care a fost alături de USL de la început. Aici a văzut un pericol probabil domnul Antonescu și lucrurile s-au degradat încet-încet și vizavi de mine, și vizavi de Victor Ponta, și vizavi de colegii Chițoiu, Stroe. După aceea s-a ajuns la acele atacuri la adresa mea, a domnului Ponta. Eu nu am chestiuni personale, nu ar trebui să avem orgolii personale într-o acțiune de o responsabilitate imensă de a conduce țara, un Guvern. Sunt dispus oricând să trec peste lucrurile nepotrivite care s-au spus la adresa mea.

Credeți că l-ați supărat cu ceva prin ce ați zis sau prin ce ați făcut de s-a ajuns la situația actuală?

Daniel Constantin: Eu cred că domnul Antonescu a fost supărat că s-a format acea echipă la Guvern în jurul premierului Ponta. De asemenea, cred că domnul Antonescu a fost deranjat și în momentul în care au fost numiți procurorii, când eu am refuzat să am o opinie, pentru că nu mi se părea normal. Nici din calitate de președinte de partid, să mă exprim cu privire la numirea procurorilor, și nici al ministrului Agriculturii, nu aveam niciun fel de competență. Și aici lucrurile s-au accentuat, prăpastia s-a accentuat și astea sunt doar câteva din aceste momente.

Și cu domnul Dan Voiculescu. Înainte declara că este prieten cu dânsul, acum nu mai este prieten nici cu dânsul. Iar domnul Voiculescu nu a făcut parte din acea echipă din Guvern care s-a coagulat în jurul domnului Ponta.

Daniel Constantin: Pe mine m-a deranjat foarte tare faptul că domnul Antonescu a avut de-a lungul timpului, la început mai multe glumițe, dar în ultimul timp au fost lucruri în mod direct spuse, că PC e un partid de 1%, iar în 2012 ne considera de 10%. A uitat foarte repede faptul că funcția de președinte al Senatului a fost cedată pentru a-I ajuta în lupta pentru Cotroceni, pentru a-i potența candidatura la Cotroceni. Sunt concesii pe care noi le-am făcut. A uitat și că nerespectându-se protocolul ACD în vara lui 2013, am spus că mai bine spunem că nu funcționează decât să stăm să ne certăm și din momentul acela am spus că nu am avem niciun fel de pretenție în relația cu PNL. De fiecare dată am încercat să fim pacificatori, dar am ajuns în acest moment când nu numai că aceste concesii nu sunt recunoscute, dar se mai aduc și noi atacuri.

Aveți ceva să-i reproșați domnului Antonescu? Sau poate vă reproșați dvs.?

Daniel Constantin: Nu cred că e momentul, am multe lucruri să-i reproșez domnului Antonescu, îmi reproșez și mie în această relație, dar acum e momentul să trecem peste ele pentru că reproșurile nu ajută cu nimic în conducerea unui Guvern și a unei alianțe. Le păstrez pentru mine și pentru viitor.

În momentul de față ne aflăm într-o situație clară. Liberalii au spus și au repetat că nu acceptă și USL și USD împreună și că resping propunerile premierului pentru structura Guvernului. Ce soluții mai sunt?

Daniel Constantin: Peste asta cu USD aș trece repede, USD e doar un pretext introdus în discuție de PNL pentru ca ulterior să renunțe la discuții, probabil. E un lucru absolut normal, știau de intenția de a candida împreună, au fost discuții și vizavi de candidatura PNL, iar atunci s-au opus domnul Iohannis și domnul Antonescu. Este un lucru absolut legal, care nu încalcă cu nimic protocolul USL. Cu privire la numirile din structura Guvernului, acolo mi se pare o ambiție. Nu pot să înțeleg, domnul Iohannis este un om, așa cum îl cunoaștem cu toții, un om gospodar și care înțelege ce e mai important și care pune interesul comun deasupra interesului personal. Tocmai de aceea nu pot să înțeleg de ce nu am putut găsi soluția, împreună cu colegii liberali. Faptul că domnul Iohannis ar fi putut veni întâi ministru de Interne, și restructurăm Guvernul în două săptămâni-o lună. Aici a intervenit blocajul și aici cred că e vorba de o ambiție personală.

Mai există o altă soluție în afară de cea în care unul dintre cele două mari partide, PSD și PNL, să lase de la el?

Daniel Constantin: Noi ce mai putem să lăsăm, ce concesii mai putem face? Am cedat vicepremier în 2012, am făcut și acum această concesie. Eu personal i-am spus domnului Ponta că nu vreau să se blocheze lucrurile la Daniel Constantin, avem tot timpul să mergem în astfel de funcții importante, nu ne grăbim, haideți s-o lăsăm acum așa numai ca să funcționeze USL. Cât mai putem? Mai mult de atâtea concesii nu știu dacă mai există.

Procentual vorbind, care sunt șansele ca USL să mai aibă viitor?

Daniel Constantin: Nu vreau să vorbesc procente, îmi doresc foarte mult ca lucrurile să continue.

Da, dar așa cum ați zis și dvs, sunt ambiții și din partea liberalilor și propunerile pe care le are PSD. Deci care ar fi șansele ca USL să meargă mai departe și după ziua de luni, deadline-ul dat de liberali?

Daniel Constantin: Mi-e foarte greu să spun. Domnul Antonescu are, din păcate, schimbări destul de bruște de atitudine sau de decizii. Pe măsură ce domnul Antonescu iese zi de zi, șansele scad proporțional.

Mai puțin de 50% șanse?

Daniel Constantin: Nu vreau să mă exprim. Și dacă sunt șanse de 1%, noi trebuie să exploatăm.

Deci nu vedeți că ruperea USL ar fi inevitabilă în condițiile în care, repet, niciunul nu lasă de la el?

Daniel Constantin: În condițiile în care nu există niciun fel de flexibilitate din partea PNL, este foarte greu.

Să se evite ruperea?

Daniel Constantin: Exact.

În momentul de față, îl mai vedeți pe Crin Antonescu candidat la prezidențiale?

Daniel Constantin: În mod normal, dacă aș fi fost la fel de arțăgos ca domnul Antonescu, aș putea să spun că e de-a dreptul comic să creadă că PC îl mai susține la prezidențiale după ce a jignit atât. Dar nu spun lucrul acesta, ci spun că dacă există o decizie fermă în USL, cu siguranță vom face tot posibilul să fie președinte. În momentul de față însă, nu avem un program de candidat, un program pentru țară, ce dorește candidatul USL să facă pentru România. Domnul Băsescu vorbea de axa Londra-Washington. Viitorul președinte ce fel de politică externă dorește, ce fel de contribuție la dezvoltarea economică și socială a României? Suntem într-o zonă în care ar trebui să lucrăm, și după aia să ne gândim la astfel de lucruri.

Vă așteptați, vă e teamă de o eventuală moțiune de cenzură împotriva Guvernului? Ați văzut că au fost discuții, domnul Blaga i-a trimis o scrisoare domnului Antonescu, l-a invitat să semneze alături de PDL acea moțiune.

Daniel Constantin: E chiar caraghios să văd o alianță PNL-PDL, după ce atâta timp domnul Antonescu și tot PNL-ul au arătat cu degetul PDL pentru situația dezastruoasă în care am găsit România în 2012. Cred că cetățenii „ar aprecia” acest lucru în mod corespunzător.

Dar ar avea șanse să treacă de Parlament?

Daniel Constantin: Nu, dar nici nu mă gândesc la un astfel de lucru. Moțiunile de cenzură reprezintă un act democratic. Mai devreme sau mai târziu vom trece și prin moțiuni de cenzură și dacă lucrurile sunt făcute bine la Guvern, nu vor fi probleme.

Una dintre marile nemulțumiri ale liberalilor este acest USD, dvs ați spus că este un pretext. Domnul Crin Antonescu a fost destul de tranșant, a spus ori USL, ori USD.

Daniel Constantin: E o atitudine a lui Crin Antonescu pe care nu am înțeles-o și nici nu o înțeleg. A fost la discuții, știa de mult timp că PSD și UNPR vor merge împreună pe liste, în acel moment nu și-a exprimat dorința de a candida împreună, din contră. De aceea astfel de atitudini acum mă surprind.

Domnul Crin Antonescu a spus că ați făcut USD pentru că nu vă mai înțelegeți. Ați făcut-o doar așa, ca să-l supărați?

Daniel Constantin: Nu mai vreau să comentez ce spune domnul Antonescu. Am spus ce cred despre USD și despre ceea ce a propus domnul Antonescu.

Cum vedeți dvs viitorul USD?

Daniel Constantin: Eu văd un viitor foarte bun, e format dintr- o echipă, e o chestiune care s-a format natural. La guvern s-a format o echipă și această echipă a decis să meargă împreună în alegerile europarlamentare și sub acest aspect sunt convins că va funcționa foarte bine. Cred că oamenii vor aprecia pentru că în această formulă guvernăm. În această formula am făcut foarte multe lucruri bune. Cel mai important lucru este că lucrurile funcționează, ministerele funcționează, se lucrează foarte bine în implementarea programului al USL, votat de cetățeni.

Deci USD va continua și după alegerile europarlamentare? Mergeți împreună și după 25 mai?

Daniel Constantin: S-a format USD pentru alegerile europarlamentare. Depinde foarte mult de ce își dorește domnul Antonescu. Dacă domnul Antonescu nu-și mai dorește USL, cu siguranță USD va continua. Dacă domnul Antonescu revine la ceea ce ar trebui să fie normal, adică la USL, atunci vom guverna în formula USL.

Ați spus, la un moment dat, că Sorin Oprescu ar fi un candidat cu șanse foarte mari la alegerile prezidențiale. Ar fi o variantă bună pentru USD?

Daniel Constantin: Obiectivul USL este să-l aibă candidat și președinte pe Crin Antonescu. Dacă domnul Antonescu, așa cum vedem în ultimele zile, nu-și mai dorește susținerea, atunci sigur că vom analiza această posibilitate, vom analiza posibilitățile de a avea un candidat.

Într-o lume ideală, în care nu vorbim de USD, USL, PDL sau alte partide, să fie bine pentru România, pe cine vedeți în marea finală la alegerile prezidențiale?

Daniel Constantin: O să vă spun la un moment dat opțiunea mea.

De ce nu acum?

Daniel Constantin: Nu acum pentru că e prea devreme.

Vi se pare că domnul Predoiu sau doamna Udrea, dacă ar vrea să candideze, ar avea șanse?

Daniel Constantin: Le urez success, nu cred că au șanse la funcția supremă a statului.

Domnul Victor Ponta ar avea șanse? S-ar descurca în cea mai înaltă funcție din stat?

Daniel Constantin: Ar avea șanse foarte mari, eu sunt convins că s-ar descurca, dar cred că lucrurl acesta trebuie să-l aprecieze cetățenii, electoratul.

Protocolul USL are anexe secrete?

Daniel Constantin: Nu are niciun fel de anexe secrete. Este un document semnat, pe care l-am dat publicității.

Dacă USL se rupe după ziua de luni, aveți de gând să-i cereți funcția de președinte al Senatului?

Daniel Constantin: E o discuție colaterală cu funcția de președinte al Senatului. I-am oferit-o domnului Antonescu, noi, partidul de 1%, pentru a-i potența candidatura la președinția României. Nu am intra în niciun fel de negociere pe acest lucru.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Live pe TikTok cu Simion și Becali, cu remarci sexiste la adresa lui Lasconi: e...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 25%, Elena Lasconi - 18.1%, Călin Georgescu...
Turul 2 alegeri prezidențiale 2024: Pe ce dată are loc? Rezultate exit poll: Marcel Ciolacu...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online